Lenneke Wierenga | 22 mei 2023

Technische normen en voorschriften voor zzp-monteurs

    Als zzp-monteur is de vrijheid om je werk te kunnen doen meestal de belangrijkste reden. Je gaat aan de slag met het uitvoeren van uitdagende opdrachten binnen bijvoorbeeld de technische dienst en elektrotechniek. Naast dat zelfstandigheid natuurlijk veel voordelen biedt, kan het ook betekenen dat je zelf voor veel zaken verantwoordelijk bent. Zo moet je op jouw werkplek waar je met verschillende elektrische systemen te maken hebt, altijd veilig aan het werk zijn. Om er zeker van te zijn dat je de regels op het gebied van veiligheid en gezondheid niet overtreedt, moet je in de eerste plaats weten wat die regels en richtlijnen zijn en vervolgens weten hóe je je werk veilig kunt doen. In dit artikel zetten we daarom de belangrijkste technische normen en voorschriften voor je op een rij en geven we ook tips om veilig en efficiënt te werken.

    Wat zijn technische normen en voorschriften?

    Veilig werken gaat natuurlijk boven alles, ook als je zzp’er bent. Daarom zijn er regels en richtlijnen die zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier worden gedaan. Ze kunnen van toepassing zijn op verschillende aspecten van het werk, zoals de inrichting van de werkplek, de gebruikte materialen en gereedschappen, maar bijvoorbeeld ook de veiligheidsmaatregelen die moeten worden genomen. Het doel ervan mag duidelijk zijn: de veiligheid en gezondheid waarborgen en het risico op ongelukken en letsel verminderen.

    Belangrijke normen en voorschriften voor zzp-monteurs

    Er zijn verschillende technische normen en voorschriften waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een aantal belangrijke:

    Arbowetgeving:
    Als zzp’er ben je niet in dienst van een bedrijf, maar je werkt zelfstandig. Toch geldt een aantal arboregels die je eigen veiligheid en die van derden moeten waarborgen.

    De Arbowet regelt de arbeidsomstandigheden voor alle werknemers, inclusief zzp'ers. Waar moet je bijvoorbeeld rekening mee houden om veilig te kunnen werken op hoogte, of om veilig gebruik te kunnen maken van bepaalde machines en gereedschap, of om fysieke belasting te kunnen voorkomen. Zelfstandigen hebben geen systeemverplichtingen zoals de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waardoor ze minder administratieve lasten hebben.

    NEN-normen:

    De NEN-normen hebben als doel om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen van bepaalde producten, diensten of processen. Het zijn dus afspraken die worden gemaakt over hoe je veilig kunt werken met bijvoorbeeld elektrische installaties en apparatuur. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende normen en deze na te leven.

    Richtlijnen van fabrikanten:

    Fabrikanten stellen zelf ook vaak specifieke richtlijnen op voor het gebruik van hun producten, zorg dat je hiervan op de hoogte bent zodra je ermee gaat werken om bijvoorbeeld ongelukken te voorkomen.

    Veiligheidscertificaten:

    Zzp-monteurs kunnen veiligheidscertificaten behalen, zoals het VCA-certificaat. Dit certificaat toont aan dat je op de hoogte bent van de geldende veiligheidsvoorschriften en veilig kunt werken.

    Veiligheid eerst: tips om ongelukken te voorkomen

    Heb je kennisgenomen van de richtlijnen en eventuele certificaten behaald? Dan is het nu tijd om daadwerkelijk veilig aan de slag te gaan. Hier volgen enkele tips:
    • Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidskleding en -uitrusting draagt. Denk hierbij aan een veiligheidshelm, veiligheidsschoenen, handschoenen en een veiligheidsbril.
    • Gebruik ook altijd de juiste gereedschappen en apparatuur voor de klus die je moet uitvoeren. Zorg ervoor dat je gereedschap in goede staat verkeert en controleer regelmatig of het nog veilig is om te gebruiken.
    • Weet je wat je moet doen in geval van nood, bijvoorbeeld bij brand of een ongeval? Het is belangrijk dat je per opdrachtgever op de hoogte bent van de juiste procedures zodat je deze kunt volgen.
    • Een schone en opgeruimde werkplek is van groot belang voor de veiligheid. Zorg ervoor dat je gereedschap en materialen op de juiste plaats opbergt en dat je werkplek schoon en vrij van obstakels is.
    • Zorg ook goed voor jezelf. Neem regelmatig pauze en rust goed uit. Hierdoor kun je alert blijven en ongelukken voorkomen.

    Hoe blijf je op de hoogte van de nieuwste normen en voorschriften?

    Regels veranderen continu of er komen nieuwe regels bij. Het spreekt voor zich dat je moet zorgen dat je op de hoogte blijft, ook al heb je jarenlange ervaring in het vak als bijvoorbeeld monteur zonnepanelen of automonteur. Gelukkig zijn er verschillende manieren om bij te blijven. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een vakbond of brancheorganisatie die jouw sector vertegenwoordigt, zoals werktuigbouwkunde of mechatronica. Zij hebben vaak toegang tot de nieuwste informatie en kunnen je daarover informeren.

    Daarnaast kun je regelmatig de website van de overheid checken, zoals de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierop worden vaak updates geplaatst over nieuwe wet- en regelgeving. Je kunt je ook aanmelden voor nieuwsbrieven van vakbladen, brancheorganisaties of overheidsinstanties die zich richten op jouw vakgebied. Je kunt ook (online) cursussen en trainingen volgen om bij te blijven.


    Handige hulpmiddelen en apps voor zzp-monteurs

    Hier vind je een lijst met nuttige hulpmiddelen en apps die je kunt gebruiken: https://www.arboportaal.nl/externe-bronnen/instrumenten.


    Wat te doen als je een overtreding ontdekt

    Als zzp-monteur ben je verantwoordelijk voor het naleven van alle normen en voorschriften die van toepassing zijn op je werk. Maar wat als je een overtreding ontdekt? Het is belangrijk om dit te melden en het probleem zo snel mogelijk op te lossen om mogelijke risico's te vermijden. Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met de betrokken partij en hen op de hoogte stellen van de overtreding. Als het gaat om een ernstige overtreding, kan het nodig zijn om ook de arbeidsinspectie te informeren. Het is belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen om je claim te ondersteunen, zoals foto's of documentatie. Zorg ervoor dat je alle communicatie documenteert en bewaart, inclusief e-mails, telefoongesprekken en brieven. Probeer het probleem op te lossen voordat je verder gaat met je werk. Zorg er ook voor dat je leert van de situatie en probeer herhaling in de toekomst te voorkomen.

    Samenwerken met andere zzp-monteurs en bedrijven

    Als zpp-monteur kan het lonen om samen te werken met andere zzp’ers en bedrijven. Je haalt zo mogelijk niet alleen nieuwe opdrachten binnen, maar door het delen van informatie met elkaar, bijvoorbeeld via een brancheorganisatie of vakbond, kun je kennis en ervaring uitwisselen en elkaar helpen bij het oplossen van problemen.


    Bronnen:

    Https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzp-en-arbo-eisen

    https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/zelfstandige-ondernemers-zonder-personeel-zzp

    -https://zzpdaily.nl/ik-ben-een-automonteur-loont-het-om-als-zzper-te-werken/
    join special ops Uitdagende zzp-opdrachten in de techniek
    • Je krijgt wekelijks uitbetaald
    • We werken met een reverse billing system
    • Marktconform tarief 
    • We nemen de acquisitie uit handen 

    Wat kunnen we voor jou betekenen?

    make some noise

    De zoektocht naar die ‘special breed’ is een uitdaging, maar gelukkig zijn ook wij hiervoor speciaal opgeleid. Wij staan dag en nacht klaar om toptechnici, geselecteerd op hun expertise, ervaring én capaciteit aan het werk te zetten. Wij willen altijd het beste uit onszelf halen en ambiëren dat ook voor jou. Wat kunnen we voor jou betekenen?