Over belastingen, btw, financiële verplichtingen en voordelen voor zzp-monteurs

    Als zzp-monteur ben je vrij om je eigen werktijden te bepalen, heb je onderscheidend vermogen en kun je je eigen tarieven hanteren. Je kunt een goed uurtarief ontvangen van opdrachtgevers wanneer zij vinden dat dit een passend uurtarief is. Je hebt de vrijheid om je eigen klanten te kiezen, je eigen werk te plannen in een fulltime werkweek en je kunt een hoger uurtarief vragen als je meer ervaring hebt. Maar met die vrijheid komen ook verantwoordelijkheden, waaronder een goede administratie, het op orde hebben van je financiën en het nakomen van je belastingverplichtingen. Misschien het minst leuke onderdeel voor zelfstandige ondernemers, maar wel een heel belangrijk onderdeel. In dit artikel zetten we daarom de belangrijkste zaken voor je op een rij: van belastingen, btw en andere financiële verplichtingen voor zzp-monteur functie tot de voordelen.

    Belastingen, btw en jij: het begin van financiële verplichtingen


    Als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) heb je, net als iedereen, te maken met belastingen en btw. Dit houdt in dat je inkomstenbelasting moet betalen over je winst en btw-aangifte moet doen over de producten en diensten die je levert. Het is belangrijk om te weten welke verplichtingen je hebt en hoe je hieraan voldoet. Er zijn verschillende verplichtingen, waaronder:

    • Bijhouden van een administratie van alle inkomsten en uitgaven.
    • Aangifte inkomstenbelasting en eventueel een omzetbelastingaangifte bij de Belastingdienst.
    • Verschuldigde inkomsten- en omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst.
    • Administratie ten minste zeven jaar bewaren.

    Er zijn diverse manieren om je administratie bij te houden, waaronder het gebruik van een spreadsheet of een boekhoudprogramma. Het wordt aanbevolen om een boekhoudprogramma te gebruiken dat de declarabele uren, inkomsten en uitgaven op de juiste wijze kan bijhouden, waarbij ook bonnen en facturen, met het aantal declarabele uren, veilig en geordend kunnen worden bewaard.


    Inkomstenbelasting: zeg hallo tegen de belastingdienst


    Over je winst betaal je dus inkomstenbelasting. De inkomstenbelastingaangifte dien je jaarlijks vóór 1 mei in. Laat je de aangifte door een belastingadviseur of boekhouder invullen, dan kun je uitstel aanvragen tot maximaal 1 september. Zorg dat je op tijd bent om boetes te voorkomen. De hoogte is afhankelijk van je inkomen, persoonlijke omstandigheden en andere factoren. Je kunt ook te maken krijgen met een voorlopige aanslag. Dit is een schatting van de Belastingdienst over de hoogte van je belastingafdracht. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en eventueel bezwaar te maken als je het niet eens bent met de voorlopige aanslag. Per 1 januari 2023 zijn er weer nieuwe wetten en regels voor zzp’ers. Met de rekentool inkomstenbelasting 2023 kun je zien wat de wijzigingen in jouw situatie betekenen.


    Btw-aangifte: elke zzp'er heeft ermee te maken


    Als zzp'er ontkom je er niet aan: de btw-aangifte. De btw-aangifte is een inkomensafhankelijke bijdrage. Elke maand, kwartaal of jaar moet je als ondernemer deze aangifte doen. Het is belangrijk om dit goed bij te houden, want als je te laat of niet de juiste bedragen aangeeft, kan dit leiden tot boetes en naheffingen. Gelukkig zijn er verschillende tools en software applicaties beschikbaar die het makkelijker maken om de btw-aangifte te doen. Zorg er dus voor dat je als zzp'er goed op de hoogte bent van deze verplichting en het op tijd en juist invult.


    Zakelijke kosten: aftrekposten om je belastingdruk te verlagen


    Als ondernemer heb je ook te maken met allerlei zakelijke kosten. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, materialen, reiskosten en opleidingen. Gelukkig kun je veel van deze kosten aftrekken van de belasting. Dit kan je een flinke besparing opleveren en je belastingdruk verlagen. Het is wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van welke kosten je wel en niet kunt aftrekken, en onder welke voorwaarden. Zo voorkom je dat je achteraf alsnog belasting moet betalen. Laat je daarom goed informeren en zorg ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van de aftrekposten waar je als zzp-monteur recht op hebt. Op de website van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over de zakelijke kosten die je kunt aftrekken.


    Verzekeringen en pensioen: zorg voor jezelf en je toekomst


    Als zzp'er heb je geen werkgever die voor je verzekeringen en pensioen zorgt. Je moet dus zelf actie ondernemen om niet alleen jezelf maar ook je toekomst financieel te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering om inkomensverlies bij ziekte of een ongeval op te vangen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de bijdrage Zvw wanneer je jouw uurtarief bepaalt, zodat je de bijdrage zorgverzekering zelf kunt leveren. Ook een goede pensioenregeling is essentieel om ook op latere leeftijd te kunnen genieten van een zorgeloos leven. Het kan verleidelijk zijn om dit soort zaken voor je uit te schuiven, maar het is verstandiger om hier op tijd mee te beginnen.


    Fiscale voordelen en regelingen: haal het meeste uit je zzp-status


    Als ervaren of startende zzp'er heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende fiscale voordelen en regelingen. Zo kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb winstvrijstelling en de investeringsaftrek. Door gebruik te maken van deze regelingen kun je jouw belastingdruk verlagen en meer geld overhouden om te investeren in je bedrijf. Daarnaast is er ook de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een btw-vrijstelling waardoor je geen btw meer hoeft te berekenen aan je klanten. Als je jaaromzet lager is dan € 20.000 per kalenderjaar kun je hiervoor kiezen.

    Door goed op de hoogte te zijn van de regelingen en voordelen, kun je het maximale halen uit jouw zzp-status en jouw bedrijf laten groeien. Op 1 januari en 1 juli treden elk jaar nieuwe en gewijzigde wetten in werking voor jou als ondernemer. Deze wetten kunnen gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Kijk daarom regelmatig op kvk.nl om op de hoogte te blijven van deze wijzigingen.


    Deadlines en boetes: voorkom onaangename verrassingen


    Je hebt altijd te maken met verschillende deadlines, zoals de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Het is belangrijk om deze in de gaten te houden en op tijd te voldoen om onaangename verrassingen zoals boetes te voorkomen. Het is verstandig om te zorgen voor een overzichtelijke administratie en een overzicht te maken van alle deadlines en deze in je agenda te zetten, zodat je er tijdig aan herinnerd wordt. Je kunt bijvoorbeeld de btw-alert app van de Belastingdienst downloaden, zodat je op tijd herinnerd wordt aan de omzetbelasting. Hiermee voorkom je een hoop onnodige stress en hoge kosten.

    Wij hopen je met de bovenstaande tips te helpen. Door hier rekening mee te houden houd je meer tijd over, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw tech mission als zzp-monteur

    Bronnen:
    https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/wetswijzigingen-voor-zzpers-per-1-januari-2023
    https://www.boekhouders.nl/blog/fiscale-verplichtingen-zelfstandigen
    https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/btw-regelingen-overzicht
    https://www.freelance.nl/community/zzp-belasting
    join special ops Uitdagende zzp-opdrachten in de techniek
    • Je krijgt wekelijks uitbetaald
    • We werken met een reverse billing system
    • Marktconform tarief 
    • We nemen de acquisitie uit handen 

    Wat kunnen we voor jou betekenen?

    make some noise

    De zoektocht naar die ‘special breed’ is een uitdaging, maar gelukkig zijn ook wij hiervoor speciaal opgeleid. Wij staan dag en nacht klaar om toptechnici, geselecteerd op hun expertise, ervaring én capaciteit aan het werk te zetten. Wij willen altijd het beste uit onszelf halen en ambiëren dat ook voor jou. Wat kunnen we voor jou betekenen?