Opdrachten vinden als zzp’er in de techniek

  Als zzp'er in de techniek kan het vinden van opdrachten soms lastig zijn. Het vinden van nieuwe klanten en het binnenhalen van opdrachten vergt vaak de nodige tijd en inspanning. Maar gelukkig hoeft er geen 'sales-beest' in je te schuilen om hier toch succesvol in te zijn. In dit artikel bespreken we hoe je als zzp'er in de techniek opdrachten kunt vinden én binnenhalen.

  Je ideale opdracht definiëren: wat zoek jij in een opdracht?


  Als zzp'er in de techniek ben je voortdurend op zoek naar een passende opdracht en uitdaging. Voordat je echter aan de slag gaat met zoeken, is het belangrijk om precies te weten wat je zoekt. Denk goed na over wat voor jou belangrijk is. Wil je bijvoorbeeld een opdracht waarbij je veel vrijheid hebt om je eigen werktijden te bepalen? Wat is je gewenste uurtarief, hoeveel ben je bereid daarvan af te wijken, hoe ver wil je reizen of hoeveel tijd heb je om aan een opdracht te werken. Dat zijn allemaal belangrijke vragen die je je vooraf kunt stellen.

  Naast criteria voor de ideale opdracht is het ook belangrijk om prioriteiten te stellen. Wat vind je echt belangrijk en wat is minder belangrijk? Zo kun je bijvoorbeeld minder prioriteit geven aan de reisafstand en meer aan het tarief dat je vraagt. Heb je dit eenmaal duidelijk voor jezelf, dan kun je gerichter en sneller zoeken naar opdrachten die aan jouw verwachtingen voldoen.


  Effectieve marketing voor zzp'ers in de techniek: presenteer jezelf en jouw diensten


  Presenteer jezelf op een manier die bij jou en je diensten past en denk bijvoorbeeld na over wat je wilt uitstralen en welk beeld je van jezelf wilt laten zien bij potentiële opdrachtgevers. Maak eens een overtuigende ‘elevator pitch’ voor jezelf, waarmee je in een paar zinnen een opdrachtgever kunt overtuigen dat jij de aangewezen zzp-monteur bent om de klus uit te voeren.

  Verwerk deze presentatie van jezelf bijvoorbeeld op een website waarop je ook je diensten heel duidelijk en professioneel laat zien. Naast een website zijn er nog tal van andere marketingtools die je kunt inzetten om jezelf te presenteren. Denk aan social media kanalen waarop je jezelf kunt profileren, maar ook kunt netwerken. Een sterke online aanwezigheid zorgt ervoor dat potentiële opdrachtgevers, die ook online op zoek zijn naar zzp’ers zoals jou, jou weten te vinden. Begin met het opzetten van een professioneel profiel op LinkedIn of andere platforms. Zorg ervoor dat jouw profiel compleet is en aansluit bij jouw expertise. Plaats regelmatig updates en deel interessante artikelen of video’s om jouw expertise te tonen en jouw online aanwezigheid te versterken.


  Het geheim van netwerken: bouw een stevig netwerk op als zzp'er in de techniek


  Netwerken is een essentieel onderdeel van het vinden van opdrachten. Dit begint met het opbouwen en onderhouden van relaties met andere zzp-monteurs, professionals en diverse opdrachtgevers in jouw vakgebied. Dit kan online, bijvoorbeeld via LinkedIn-groepen, maar ook offline bij bijeenkomsten en events. Nieuwe connecties kunnen jou wellicht ook helpen om nieuwe opdrachten binnen te halen. Vergeet daarbij niet dat netwerken tweerichtingsverkeer is, dus zorg ervoor dat jij ook waarde kunt bieden aan anderen in je netwerk. Door anderen te helpen bij het vinden van opdrachten of het oplossen van problemen, bouw je een stevige reputatie op in jouw vakgebied. 

  Opdrachten binnenhalen: effectieve follow-up en communicatie


  Als je eenmaal in contact bent gekomen met potentiële opdrachtgevers, is het van belang dat je snel en goed communiceert. Een goede follow-up laat een goede indruk na en dit vergroot de kans op het binnenhalen van de opdracht. Volg leads en potentiële klanten altijd op met een persoonlijk bericht en vraag om een afspraak of een telefonisch gesprek om de mogelijkheden te bespreken. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en dat je jouw expertise kunt tonen (denk ook aan je voorbereide pitch!). Wees in een gesprek vervolgens heel duidelijk over jouw wensen die je vooraf hebt bedacht, zoals je uurtarief, facturen en maak heldere afspraken. Zorg ervoor dat (wederzijdse) verwachtingen worden besproken en afgestemd.

  Vind jouw opdracht bij ons!


  We hopen dat deze tips jou helpen bij de acquisitie van opdrachten als zzp'er in de techniek. Door onze tips te volgen ben je zeker op de goede weg! Ben je als zzp'er in de techniek momenteel op zoek naar nieuwe opdrachten? Neem dan eens een kijkje op onze website. Door onze jarenlange ervaring hebben wij een breed scala van uitdagende opdrachten voor jou als zzp-monteur.

  Bronnen:

  https://www.ikgastarten.nl/marketing-en-verkoop/klanten-en-acquisitie/opdrachten-vinden-als-zzper

  https://zakelijkgroeien.nl/starten/acquisitie-doen-als-zzper/

  https://www.freelance.nl/community/sales-en-acquisitie-voor-zzpers

  Wat kunnen we voor jou betekenen?

  make some noise

  De zoektocht naar die ‘special breed’ is een uitdaging, maar gelukkig zijn ook wij hiervoor speciaal opgeleid. Wij staan dag en nacht klaar om toptechnici, geselecteerd op hun expertise, ervaring én capaciteit aan het werk te zetten. Wij willen altijd het beste uit onszelf halen en ambiëren dat ook voor jou. Wat kunnen we voor jou betekenen?