Door het opdoen van ervaring kun je er onbewust bekwaam in worden

  Rob Kwaijtaal is de Managing Director van You Improve. Een bedrijf dat fabrieken van vijftig tot vijfhonderd fte helpt organisatiedoelen te behalen door continu te verbeteren. Om dit te bereiken moeten alle activiteiten die geen waarde toevoegen aan het proces worden verwijderd. In dit artikel legt hij ons deze methodiek uit en vertelt hij meer over de samenwerking met Special Ops.

  Continu verbeteren
  “De methodiek rondom continu verbeteren heeft mij gedurende mijn loopbaan altijd geïnteresseerd. Tijdens mijn carrière bij Heineken ben ik er in 2002 mee aan de slag gegaan toen ze begonnen met het project “Gij zult allemaal continu verbeteren”. Ik heb daar veel ervaring opgedaan door trainingen en workshops met betrekking tot dit thema te volgen. Twee jaar later deed ik alles wat ik toen had geleerd op de automatische piloot. Die ervaring is nu één van de belangrijkste aspecten van You Improve. Je kunt leren door theorie, maar wij geloven erin dat je er vooral mee moet werken, zodat het echt onderdeel van jou wordt. Door het opdoen van ervaring kun je er op een later tijdstip onbewust bekwaam in worden.”

  Impact en autonomie
  “Bij You Improve hebben we twee belangrijke doelstellingen. Allereerst willen we impact maken bij klanten, samen met klanten. Impact kan betekenen dat de capaciteit van de lijn omhoog moet, de werkvoorraad naar beneden of in het geval van Special Ops structurele storingen geëlimineerd moeten worden. Het tweede doel komt voort uit mijn ervaring bij Heineken en dat is het bedrijf autonoom maken. Wij leren de medewerkers van het bedrijf hoe ze processen kunnen verbeteren. We vinden het belangrijk dat medewerkers uiteindelijk zelf weten hoe het moet. We zorgen dat de kennis en kunde na afloop in het bedrijf zit. In het begin geven we theorie trainingen, maar we gaan snel over op het toepassen van de theorie in de praktijk. Daarbij kijken we naar de kwaliteit van de toepassing. We zitten vaak drie, vier of vijf jaar bij een klant voordat ze volledig autonoom zijn. In het begin van het proces ondersteunen wij intensief. We willen impact maken en ervoor zorgen dat onze kosten minstens drie keer worden terugverdiend. Vervolgens ontstaat er een periode dat ze het zelf gaan uitvoeren waarbij onze rol (letterlijk) minder wordt. Als onze taak is volbracht, weten wij zeker dat ze zonder onze hulp verder kunnen met verbeteren.”

  Samenwerking met Special Ops
  “We zijn in contact gekomen met Special Ops doordat wij dezelfde doelgroep hebben en allebei veel bezig zijn met de TD. Wij horen regelmatig van TD-managers dat ze een tekort hebben aan gekwalificeerde monteurs. Special Ops heeft deze in dienst en tegelijkertijd kunnen wij hun monteurs verder opleiden. We zijn complementair aan elkaar. In oktober starten we een training waarbij Special Ops monteurs leren gestructureerd een storing te zoeken. Deze training bestaat uit vier dagdelen en wordt gegeven door gekwalificeerde mensen uit ons team die allemaal praktijkervaring hebben met operational excellence. De training begint met algemene aspecten zoals “Wat is operational excellence?”, “Wat is continu verbeteren?, “Wat zijn verliezen?” en “Waar kun je als monteur wel en geen invloed op hebben?” In de trainingen gaan we ook workshops geven over hoe ze gestructureerd verlies kunnen elimineren en ombouw kunnen reduceren. Hierin worden voornamelijk spellen gespeeld, zodat ze de theorie gelijk eigenhandig kunnen maken in de praktijk. Uiteindelijk gaan de allround monteurs daadwerkelijk bij een opdrachtgever de drie meest structureel voorkomende storingen elimineren. Een win-winsituatie. In onze visie is de kern van het werk van een monteur ervoor zorgen dat storingen niet meer voorkomen. Een slag maken van reactief onderhoud naar preventief onderhoud. De monteurs van Special Ops ondersteunen onze filosofie. Zij zijn blij als ze een compliment krijgen als ze een storing hebben opgelost, maar zij zijn nog blijer als ze een storing hebben weten te voorkomen.”

  Toekomst
  “Wij kunnen de kosten per product omlaag krijgen door verliezen te elimineren, zoals gestructureerde storingen te verminderen, ombouw te reduceren en snelheidsverlies tegen te gaan. Er zijn weinig adviesbureaus die dat kunnen en dat wordt gezien door banken en investeringspartijen. De helft van onze opdrachten komt nu hier vandaan met als doel om fabrieken te helpen de resultaten te verbeteren. En net zo belangrijk, bedrijven te helpen met hun ontwikkeling zodat ze het uiteindelijk zelf kunnen. We werken nu voor vijf à zes van dit soort partijen. In de toekomst zou ik dit graag uitbreiden naar tien à vijftien. Hiermee kunnen we de industrie duurzaam verbeteren. Dat is mijn absolute droom.”

  Wil je meer weten over You Improve? Check dan snel hun website! 

  join special ops Uitdagende zzp-opdrachten in de techniek
  • Je krijgt wekelijks uitbetaald
  • We werken met een reverse billing system
  • Marktconform tarief 
  • We nemen de acquisitie uit handen 

  Wat kunnen we voor jou betekenen?

  make some noise

  De zoektocht naar die ‘special breed’ is een uitdaging, maar gelukkig zijn ook wij hiervoor speciaal opgeleid. Wij staan dag en nacht klaar om toptechnici, geselecteerd op hun expertise, ervaring én capaciteit aan het werk te zetten. Wij willen altijd het beste uit onszelf halen en ambiëren dat ook voor jou. Wat kunnen we voor jou betekenen?