F1-monteur worden
In de wereld van Formule 1 zijn er veel mensen die deel uitmaken van de pit-crew. Ieder heeft een specifieke rol, zoals het monitoren van brandstof, het vervangen van banden of het repareren van kapotte onderdelen. Al deze taken vallen onder de veelzijdige functie van een F1 monteur. Het is een cruciale rol en misschien wel net zo belangrijk als die van de coureurs zelf. Er zijn vacatures voor deze begeerde functie, maar je moet wel rekening houden met veel concurrentie. Maar met doorzettingsvermogen, ervaring en de juiste opleiding vergroot je de kans om hier je droombaan te scoren en van dichtbij te zien hoe Max Verstappen en de andere coureurs over de circuits racen.
Welke opleiding moet je volgen als F1 monteur?
Formule 1 is een teamsport in de meest letterlijke zin. Achter de schermen werken honderden mensen: van de pit-crew op het circuit tot de ingenieurs en de operators in de fabrieken. Zo kun je op de carrièrewebsite van Red Bull Racing veel vacatures vinden.
Om voor een van deze (betaalde) functies in aanmerking te komen, moet je na de middelbare school een relevante vervolgopleiding in de richting van Autotechniek, Elektrotechniek, Informatica of Werktuigbouwkunde volgen. Dit kan een mbo opleiding, hbo opleiding of universitaire opleiding zijn. Tijdens de opleiding is het slim om een relevante minor te volgen gericht op de autosport. Andere keuzevakken die handig zijn om te volgen zijn techniek, wiskunde en communicatie. Naast een geschikte opleiding moet je ook over andere vaardigheden beschikken. Zo moet je aantoonbaar instructies kunnen opvolgen en goed onder druk kunnen werken.
Maar het allerbelangrijkste is ervaring, ervaring, ervaring
Hoe kun je werkervaring opdoen?
Ben je nog bezig met je opleiding, dan kun je toch al als monteur aan de slag op het circuit. Net als de sport zelf zijn stages in de autosport zeer gewild en de concurrentie is ook hier groot. Maar door het regelmatig kijken op websites van de verschillende raceteams, houd je in de gaten of er stages of leerwerkplekken zijn. Misschien lukt het niet meteen, dus blijf het vooral proberen. Is het eenmaal gelukt om een stageplaats of leerwerkplek te vinden bij een Formule 1-team, dan kun je proberen om jezelf omhoog te werken. En misschien mag je wel blijven nadat je je jouw stage afgerond hebt!
Ben je al werkzaam als monteur, reageer dan zo vaak en zoveel mogelijk op vacatures om je eerste baan in de autosport binnen te slepen. Ook is het bijvoorbeeld een heel goed idee om te solliciteren bij Nederlandse raceteams zoals Van Amersfoort Racing en MP Motorsport. Als ze open sollicitaties accepteren, stuur dan een overtuigende sollicitatiebrief. Houd ook de sociale media-accounts van de raceteams in de gaten, omdat ze daar soms ook vacatures plaatsen of aankondigingen doen over open sollicitaties. Je kunt ook evenementen bezoeken waar de raceteams aanwezig zijn en waar je mogelijk een kans hebt om persoonlijk contact te maken en je interesse te tonen.
Welke vaardigheden heb je nodig om F1-monteur te worden?
Als automonteur monteer, repareer en onderhoud je de raceauto’s van de coureurs. Vanzelfsprekend zijn technische vaardigheden dus belangrijk. Als monteur moet je ervaring hebben in het werken met complexe technologieën en in staat zijn om snel en effectief problemen op te lossen. Daarnaast is communicatie tussen de verschillende leden van het team van cruciaal belang om succes te behalen. Als monteur moet je in staat zijn om goed te communiceren en samen te werken met engineers, coureurs en andere teamleden.
In de Formule 1 moet je jezelf voortdurend blijven ontwikkelen en je kennis en vaardigheden up-to-date houden. Dit betekent dat je op de hoogte moet blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de motorsport en de technologie die wordt gebruikt in de Formule 1. Ben jij gemotiveerd om te blijven leren en jezelf voortdurend uit te dagen, dan ben je hier op de juiste plek.
Welke eigenschappen heeft een F1-monteur nodig?
Formule 1 monteurs hebben een aantal belangrijke eigenschappen. Allereerst een uitgesproken passie voor de motorsport. Dit komt tot uiting in hun gedrevenheid en onuitputtelijke werkethiek. Het werken in de Formule 1 vergt veel van monteurs, met langeafstandsvluchten en slopende weekendschema's die erbij horen. Monteurs werken dag en nacht. Daarom is het daarnaast van belang dat je als monteur beschikt over een grote mate van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Je moet ook in staat zijn om snel te schakelen tussen verschillende taken en vooral stressbestendig zijn, zeker tijdens de race zelf waarbij alles om snelheid draait.
Wat verdient een F1 monteur?
Het leven van een Formule 1-monteur is zwaar door de hoge werkdruk: lange dagen van twintig uur en lange tijd weg van huis. Alleen toegewijde monteurs die echt van hun werk houden, kunnen de uitdagende levensstijl aan. Het salaris ligt tussen de 35.000 en 70.000 euro per jaar en dat staat in schril contrast met de enorme salarissen van de coureurs. Maar werken als Formule 1-monteur biedt een scala aan onbetaalbare voordelen. Of je nu de wereld rondreist, aan racewagens sleutelt of ooit jouw skills en ervaring wilt inzetten in een andere branche, je zult altijd kunnen terugkijken op een onvergetelijke tijd in de spannende wereld van de Formule 1.
Bronnen: https://www.gewoonvoorhem.nl/salaris-van-een-formule-1-monteur
https://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/voor-een-weekend-formule-1-medewerker
https://www.redbull.com/nl-nl/baan-bij-red-bull-racing-tips-baan-f1
https://www.bestapprenticeships.com/f1-apprenticeships/
Ben je momenteel op zoek naar uitdagende opdrachten als zzp-monteur? Bekijk dan eens
deze pagina voor meer informatie!