Uurtarief zzp-monteur berekenen - Special Ops

  Veel zzp-monteurs vinden het lastig om te bepalen welk uurtarief ze moeten vragen. Niet alleen startende zzp-monteurs, maar ook ervaren zzp'ers worstelen soms met het vaststellen van het juiste uurtarief. Gelukkig is het niet een kwestie van gevoel, want je kunt het uurtarief gewoon uitrekenen. In dit artikel zullen we je stapsgewijs laten zien hoe je als zzp-monteur een passend uurtarief kunt bepalen.

  Stappenplan berekenen uurtarief zzp-monteur berekenen


  Als zzp-monteur in de techniek is het belangrijk om een uurtarief te hanteren dat zowel redelijk is voor jou als voor je opdrachtgevers. Hieronder vind je een stappenplan om tot een passend uurtarief voor jou als zzp-monteur te komen:

  1. Maak een overzicht van je totale kosten. Denk aan materiaalkosten, gereedschap, verzekeringen, belastingen en de bijdrage zorgverzekeringswet. Zorg ervoor dat je deze kosten jaarlijks en maandelijks kunt specificeren. Maak je gebruik van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek, dan trek je deze kortingen van het totale nettobedrag aan kosten af.

  2. Bepaal je gewenste inkomen. Dit is het bedrag dat je per jaar wilt verdienen, minus de kosten die je hebt opgeschreven in de vorige stap. Houd er rekening mee dat je als zzp-monteur zelf je pensioen en vakantiegeld moet regelen! Neem dit dus mee in het bepalen van je gewenste jaarinkomen.

  3. Bereken het aantal werkuren per jaar. Dit is het aantal dagen dat je per jaar aan je onderneming wilt besteden, vermenigvuldigd met het aantal werkuren per dag. Bij een fulltime werkweek kun je uitgaan van 260 werkdagen per jaar.

  4. Bepaal het aantal declarabele uren. Niet alle werkuren zijn declarabel. Houd rekening met vakantiedagen, reistijd voor opdrachten en bijvoorbeeld tijd die je besteedt aan het bezoeken van trainingen en evenementen. En je bent ook tijd kwijt aan zaken als administratie en acquisitie. Gemiddeld komt uit 60% van de gewerkte uren de omzet.

  5. Kijk naar de branche. De gemiddelde uurtarieven in de techniekbranche variëren sterk en zijn natuurlijk ook afhankelijk van jouw expertise en ervaring. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de tarieven die andere zzp-monteurs in de technische branche hanteren.

  6. Uurtarief bepalen. Deel nu het gewenste inkomen door het aantal werkuren. Dit is het uurtarief (exclusief btw). Houd er rekening mee dat je uurtarief marktconform moet zijn en dat je het moet kunnen verantwoorden aan je opdrachtgevers.


  Wat is het gemiddelde uurtarief in de technische branche?


  Kijk bij het berekenen van je uurtarief dus vooral naar wat gangbare uurtarieven zijn in de technische branche. Het is niet voldoende om alleen te kijken naar je benodigde jaaromzet om te kunnen voorzien in je levensonderhoud. Mogelijk kom je dan uit op een uurtarief dat lager of hoger is dan het gebruikelijke uurtarief in de technische branche.

  Afhankelijk van je ervaring en financiële behoeften kun je kiezen voor een gemiddeld uurtarief, of voor een hoger of lager tarief. Hanteer je een te laag uurtarief, dan loop je het risico dat opdrachtgevers gaan twijfelen over de kwaliteit van jouw werk. Ga je aan de slag voor Special Ops, dan ben je een gespecialiseerd zzp-monteur en hoeft de opdrachtgever niet aan jouw kwaliteit te twijfelen. Wij helpen je dan ook bij het bepalen van een marktconform uurtarief. Beschik je over specifieke kennis of een weinig voorkomende specialisatie, dan mag je best een hoger uurtarief hanteren. Je kunt ook eerst iets hoger inzetten, waarna je een korting kunt geven. Ook als er weinig concurrenten voor eenzelfde opdracht zijn, kun je onderhandelen over een hoger uurtarief. Maar aan de andere kant kun je hierdoor ook een opdracht mislopen.


  Heb je je ZZP-monteur uurtarief vastgesteld?


  Maak vooraf duidelijke afspraken en communiceer proactief. Tijdens het uitvoeren van de opdracht is het belangrijk om de communicatie open te houden. Wanneer de omvang van de opdracht groter is dan vooraf verwacht of als er extra werkzaamheden bij komen, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten weten. Zo kan er tijdig worden bijgestuurd en voorkom je dat er ontevredenheid ontstaat.

  Het bijhouden van je gewerkte uren als zzp-monteur is ook een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een goede relatie met je opdrachtgever. Dit stelt je in staat om nauwkeurig te factureren en altijd een overzicht te hebben van de tijd die je aan een opdracht hebt besteed. Door je uren zorgvuldig bij te houden, kun je bovendien aantonen welk werk je precies hebt verricht en welke tijd hieraan is besteed. Als je bij Special Ops aan de slag gaat, maken we dit toch wel saaie proces zo gemakkelijk mogelijk voor je. Je voert je uren in een handige app in en deze gaan dan automatisch digitaal naar de opdrachtgever. Zo zit je dus nooit met urenbriefjes etc.


  Kan ik verschillende tarieven voor verschillende soorten werk hanteren?

  Het hanteren van verschillende tarieven voor verschillende soorten werk of opdrachtgevers kan een slimme strategie zijn om je diensten beter op de markt te positioneren en je inkomsten te maximaliseren. Een flexibele tariefstructuur stelt je in staat om je uurtarief aan te passen aan de complexiteit van het werk, de benodigde expertise, en de waarde die je levert aan de opdrachtgever.

  Specialistische of zeer technische opdrachten die een hogere mate van vaardigheid of unieke kennis van jou als zzp-monteur vereisen, kun je bijvoorbeeld tegen een hoger tarief aanbieden dan meer routinematige onderhoudstaken. Het is wel belangrijk om transparant te zijn over je tariefstructuur en duidelijk te communiceren waarom bepaalde werkzaamheden juist duurder of goedkoper zijn. Dit zorgt voor meer begrip voor de waarde die jij als zzp-monteur biedt, terwijl je tegelijkertijd flexibel blijft in het aantrekken van een breed scala aan projecten en opdrachtgevers.


  HOE KAN IK MIJN ZZP-MONTEUR UURTARIEF VERANTWOORDEN TEGENOVER POTENTIËLE OPDRACHTGEVERS?


  Het verantwoorden en rechtvaardigen van jouw uurtarief hangt sterk samen met de waarde die jij als zzp-monteur toevoegt. Jij bent een specialist in je vak en dat is wat waard. Begin met het toelichten van je technische vaardigheden, ervaring, en eventuele specialisaties die jou onderscheiden van concurrenten, zoals certificeringen of specifieke technische kennis. Leg uit hoe jouw diensten niet alleen problemen oplossen, maar ook bijdragen aan efficiëntere processen, langdurige oplossingen, en uiteindelijk kostenbesparingen voor de opdrachtgever.

  Het kan helpen om succesvol afgeronde projecten of positieve feedback van eerdere opdrachtgevers aan te halen als bewijs van je vakmanschap en betrouwbaarheid. Wees transparant over hoe je uurtarief is berekend, inclusief de waarde van je expertise, het gebruik van hoogwaardige materialen en de garantie van veiligheid en duurzaamheid in je werk. Door de relatie tussen je uurtarief en de geleverde meerwaarde duidelijk te maken, kun je potentiële opdrachtgevers ervan overtuigen dat je uurtarief een rechtvaardige weerspiegeling is van de kwaliteit en betrouwbaarheid die je als zzp-monteur in de technische branche biedt.


  Bereken jouw zzp-monteur uurtarief ieder jaar opnieuw

  Door je uurtarief ieder jaar opnieuw uit te rekenen, zorg je ervoor dat je uurtarief marktconform blijft. Ook de kosten van je onderneming en je persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen. Naarmate je meer ervaring opdoet en dus ook meer kennis vergaart, kan het zijn dat je expertise toeneemt en dat je hierdoor meer vraag kunt genereren. Je kunt dan ook een hoger uurtarief vragen.

  TARIEFWIJZIGINGEN COMMUNICEREN 


  In alle communicatie is het belangrijk om transparant en proactief te zijn. Moet je jouw tarieven verhogen vanwege inflatie of doordat de kosten voor zzp-monteurs zijn gestegen, dan kun je dat ook op die manier uitleggen. Begin met het opstellen van een duidelijke en beknopte boodschap waarin je de redenen voor de tariefwijziging uitlegt, zoals gestegen kosten, inflatie, verbeterde service of aanpassingen aan de markt.

  Plan de aankondiging van je tariefverhoging ruim van tevoren, zodat de betrokken partijen niet verrast worden. Gebruik bij voorkeur persoonlijke communicatiemiddelen, zoals e-mail of een telefoongesprek, en zorg voor een open gesprek waarin je eventuele vragen kunt beantwoorden. Benadruk tot slot je commitment aan kwaliteit en service om te verzekeren dat de tariefwijziging in het belang is van het behouden of verbeteren van de kwaliteit die ze van jou als zzp-monteur gewend zijn.

  Hopelijk weet jij na het lezen van deze blog hoe je jouw uurtarief als zzp-monteur het beste kunt berekenen. Waar je bij het bepalen van jouw uurtarief rekening mee moet houden, zodat je snel kunt bepalen welk uurtarief jij gaat rekenen!


  Bronnen:
  https://www.dezaak.nl/zzp/zo-bepaal-je-als-zzper-je-uurtarief-een-stappenplan (zie ook visual voorbeeld)
  https://www.ikgastarten.nl/zzp/uurtarief/bepaal-jouw-uurtarief-2023

  Wat kunnen we voor jou betekenen?

  make some noise

  De zoektocht naar die ‘special breed’ is een uitdaging, maar gelukkig zijn ook wij hiervoor speciaal opgeleid. Wij staan dag en nacht klaar om toptechnici, geselecteerd op hun expertise, ervaring én capaciteit aan het werk te zetten. Wij willen altijd het beste uit onszelf halen en ambiëren dat ook voor jou. Wat kunnen we voor jou betekenen?