Hoe kun je als ZZP'er in de techniek jouw tarief bepalen?

    Veel zzp'ers vinden het lastig om te bepalen welk uurtarief ze moeten vragen. Niet alleen starters, maar ook ervaren zzp'ers worstelen soms met het vaststellen van het juiste uurtarief. Gelukkig is het niet een kwestie van gevoel, want je kunt het uitrekenen. In dit artikel zullen we je stapsgewijs laten zien hoe je een passend uurtarief kunt bepalen.

    Stappenplan berekenen uurtarief


    Als zzp'er in de techniek is het belangrijk om een uurtarief te hanteren dat zowel redelijk is voor jou als voor je klanten. Hieronder vind je een stappenplan om tot een passend uurtarief te komen:

    1. Maak een overzicht van je totale kosten. Denk aan materiaalkosten, gereedschap, verzekeringen, belastingen en bijdrage zorgverzekeringswet. Zorg ervoor dat je deze kosten jaarlijks en maandelijks kunt specificeren. Maak je gebruik van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek of startersaftrek, dan trek je deze kortingen van het totale nettobedrag aan kosten af.

    2. Bepaal je gewenste inkomen. Dit is het bedrag dat je per jaar wilt verdienen, minus de kosten die je hebt opgeschreven in de vorige stap. Houd er rekening mee dat je als zzp'er zelf je pensioen en vakantiegeld moet regelen!

    3. Bereken het aantal werkuren per jaar. Dit is het aantal dagen dat je per jaar aan je onderneming wilt besteden, vermenigvuldigd met het aantal werkuren per dag. Bij een fulltime werkweek kun je uitgaan van 260 werkdagen per jaar.

    4. Bepaal het aantal declarabele uren. Niet alle werkuren zijn declarabel. Houd rekening met vakantiedagen, reistijd voor opdrachten en bijvoorbeeld tijd die je besteedt aan het bezoeken van trainingen en evenementen. En je bent ook tijd kwijt aan zaken als administratie en acquisitie. Gemiddeld komt uit 60% van de gewerkte uren de omzet.

    5. Kijk naar de branche. De gemiddelde uurtarieven in de techniekbranche variëren sterk en zijn natuurlijk ook afhankelijk van expertise en ervaring. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar de tarieven die andere zzp'ers in jouw branche hanteren.

    6. Uurtarief bepalen. Deel nu het gewenste inkomen door het aantal werkuren. Dit is het uurtarief exclusief btw. Houd er rekening mee dat je uurtarief marktconform moet zijn en dat je het moet kunnen verantwoorden aan je klanten.


    Wat is het gemiddelde uurtarief in jouw branche?


    Kijk bij het berekenen van je uurtarief dus vooral naar wat gangbare uurtarieven zijn in de branche. Het is niet voldoende om alleen te kijken naar je benodigde jaaromzet om te kunnen voorzien in je levensonderhoud. Mogelijk kom je dan uit op een uurtarief dat lager of hoger is dan het gebruikelijke uurtarief in de branche.

    Afhankelijk van je ervaring en financiële behoeften kun je kiezen voor een gemiddeld uurtarief, of voor een hoger of lager tarief. Hanteer je een te laag uurtarief, dan loop je het risico dat opdrachtgevers gaan twijfelen over de kwaliteit van jouw werk. Maar beschik je over specifieke kennis of een weinig voorkomende specialisatie, dan mag je best een hoger uurtarief hanteren. Je kunt ook eerst iets hoger inzetten, waarna je een korting kunt geven. Ook als er weinig concurrenten voor eenzelfde opdracht zijn, dan kun je onderhandelen over een hoger uurtarief. Maar aan de andere kant kun je hierdoor ook een opdracht mislopen. Vertel je opdrachtgever duidelijk hoe je tarief is opgebouwd en waarom je dit tarief hanteert.


    Heb je je ZZP uurtarief vastgesteld?


    Maak vooraf duidelijke afspraken met je opdrachtgever en communiceer proactief. Tijdens het uitvoeren van de opdracht is het belangrijk om de communicatie open te houden. Wanneer de omvang van de opdracht groter is dan vooraf verwacht of als er extra werkzaamheden bij komen, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten weten aan je opdrachtgever. Zo kan er tijdig worden bijgestuurd en voorkom je dat er ontevredenheid ontstaat.

    Het bijhouden van je gewerkte uren is ook een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een goede relatie met je opdrachtgever. Dit stelt je in staat om nauwkeurig te factureren en altijd een overzicht te hebben van de tijd die je aan een opdracht hebt besteed. Door je uren zorgvuldig bij te houden, kun je bovendien aantonen welk werk je precies hebt verricht en welke tijd hieraan is besteed.


    Bereken het uurtarief ieder jaar opnieuw


    Door je uurtarief ieder jaar opnieuw uit te rekenen, zorg je ervoor dat je tarief marktconform blijft. Ook de kosten van je onderneming en je persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen. Naarmate je meer ervaring opdoet en dus ook meer kennis vergaart, kan het zijn dat je expertise toeneemt en dat je hierdoor meer vraag kunt genereren. Je kunt dan een hoger uurtarief vragen.

    Hopelijk weet jij na het lezen van deze blog waar je bij het maken van jouw uurtarief rekening mee moet houden, zodat je snel kunt bepalen welk uurtarief jij gaat rekenen!

    Bronnen:
    https://www.dezaak.nl/zzp/zo-bepaal-je-als-zzper-je-uurtarief-een-stappenplan (zie ook visual voorbeeld)
    https://www.ikgastarten.nl/zzp/uurtarief/bepaal-jouw-uurtarief-2023

    Wat kunnen we voor jou betekenen?

    make some noise

    De zoektocht naar die ‘special breed’ is een uitdaging, maar gelukkig zijn ook wij hiervoor speciaal opgeleid. Wij staan dag en nacht klaar om toptechnici, geselecteerd op hun expertise, ervaring én capaciteit aan het werk te zetten. Wij willen altijd het beste uit onszelf halen en ambiëren dat ook voor jou. Wat kunnen we voor jou betekenen?